home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Visum!
Edukans Actieplatform

Als je een instructie van tig kantjes krijgt, dan voel je de bui al hangen. Een visum aanvragen is een hele toer... Nu heb ik voor d...

Visum!

Als je een instructie van tig kantjes krijgt, dan voel je de bui al hangen. Een visum aanvragen is een hele toer... Nu heb ik voor de makkelijke weg gekozen en mijn visumaanvraag via de ANWB en de VisumCentrale laten lopen... Er zijn namelijk ook mensen die hun visumaanvraag rechtstreeks bij de Ghanese ambassade in Den Haag doen. Dan krijg je weliswaar alvast een voorproefje op het Ghanese, maar ben je ook treinkosten en een flinke reistijd kwijt. 

Via ANWB of niet, het was een hele papierwinkel. Verwarrend, door het gebruik van uiteenlopende termen die uiteindelijk hetzelfde betekenen, of toch niet? Wat vul je nu op welke plek in? Enigszins zenuwachtig heen en weer ge-app in de groeps-app van mijn reisgenoten. De een na de ander kreeg de aanvraag terug. Bij de een was het in te voeren geldbedrag van 150 euro te hoog, bij de ander te laag. Bij de een moest de aanvraagcode 1J zijn, bij de ander 1H. Totale willekeur... afhankelijk van welke 'specialist' je aanvraag in behandeling had genomen. 

En dan de pasfoto. Het bleek dat de officiĆ«le pasfoto die ik bij de fotograaf heb laten maken niet voldeed. Op zich niet erg, want erg fotogeniek ben ik toch al niet, maar deze foto was blijkbaar zo'n ramp dat het zelfs niet aan Ghanese standaarden voldeed. Zelden een ergere foto van mezelf gehad. Waar deze afschuwelijke foto wel voor de komende 10 jaar op mijn Nederlandse paspoort prijkt, werd deze geweigerd door een van de schakels richting ambassade Den Haag. Dan maar wat selfies schieten, dat mocht je ook proberen. Na een veelvoud aan afgekeurde kiekjes (teveel schaduw, te dichtbij...), is het toch gelukt, met een beetje hulp van de buurvrouw die haar roeping als visumfotograaf gemist heeft.

Na ruim 2 weken kwam dan uiteindelijk het verlossende woord. Ik kon mijn paspoort, voorzien van het felbegeerde toegangsstickertje voor Ghana, afhalen in de ANWB-winkel! Hoera!

Nu duimen dat ook de anderen uit de groep snel hun visum krijgen. Want over 4 weken staan we bij de douane!

Media bij bericht (1)

Reactie plaatsen