home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Spanning stijgt!
Edukans Actieplatform

Relaxt fiets ik zaterdagochtend vroeg naar het kantoor van Edukans in Amersfoort. Ik heb uitgekeken naar deze dag: leuk om de groep weer...

Spanning stijgt!

Relaxt fiets ik zaterdagochtend vroeg naar het kantoor van Edukans in Amersfoort. Ik heb uitgekeken naar deze dag: leuk om de groep weer te zien en even een dag alleen maar bezig te zijn met de reis naar Ghana. Even uit de hectiek van alle dag stappen. Want over 4 weken staan we al op Schiphol!

Een prachtig uitzicht over de stad Amersfoort lacht me toe. Evenals een doos verse gevulde koeken en zo'n 40 ietwat nerveuze gezichten, bekend van de tweedaagse training in juni. 

De twee groepen die in oktober naar Ghana gaan, krijgen vandaag de laatste reisinfo en gaan de workshops voorbereiden die we daar aan lokale teachers en schoolleaders gaan geven. 

Eén groep gaat naar Hohoe. De groep waar ik deel van uitmaak gaat naar Ho. Een leuke diverse groep met docenten uit PO en VO, studenten, pedagogen en schoolleiders. Het enthousiasme is niet van de lucht. Iedereen heeft ontzettend veel zin in deze missie.

De dag begint met een spannend moment: het indelen van de schoolteams. Rondom Ho liggen vijf scholen, primary en junior high, die we gaan bezoeken. Ik mag samen met 3 onderwijstoppers naar de school Lumé Primary and Junior High School. Ze kunnen daar bij Lumé wel wat hulp gebruiken bij het neerzetten van een veilig pedagogisch klimaat, een professionele cultuur en activerende didactiek en differentiatie. Tegelijkertijd zijn ze trots op de moderniseringen die ze de laatste tijd hebben kunnen invoeren. Recent hebben ze beschikking gekregen over ICT-middelen. Nu heeft de meester flink wat meer mogelijkheden voor de ICT-les. Tot voor kort gaf hij computerles door een muis op het bord te tekenen en uit te leggen hoe dat werkt. En, heel fijn, tot mijn grote opluchting beschikken ze daar ook over gewone toiletten!

Mijn kersverse schoolteamgenoten en ik hebben een kwaliteitspel gespeeld om elkaar beter te leren kennen. Wat fijn dat ons groepje zo mooi aanvullende kwaliteiten heeft. We gaan mooi werk doen samen!

Na de lunch kregen we een korte presentatie van Steve, de vertegenwoordiger van het partnerbureau in Ghana. Steve was toevallig aanwezig, omdat hij deelnam aan een conferentie met verschillende partners van Edukans die afgelopen week plaatsvond. Het was fijn om de uitnodiging om naar Ghana te komen nu ook van een Ghanees zelf te horen. We zijn enorm welkom daar! Ze kijken er erg naar uit om met ons kennis en ervaringen uit te wisselen.

Daarna heb ik met de andere schoolleiders de workshops voorbereid voor de studiedag met de Ghanese schoolleiders. Het is nog maar de vraag of alles wat we nu bedenken ook straks echt zo uitgevoerd kan worden, of dat we toch op het laatste moment iets anders uit de hoge hoed moeten toveren, omdat de situatie eenmaal wat anders vraagt. Spannend dus, een uitdaging om met een plan in je achterzak de flexibiliteit te hebben om te schakelen. En je kent de Nederlandse (school)cultuur wel, maar hoe reageren de Ghanese collega's op onze verhalen? Ik ben heel benieuwd!

Na afloop hebben we nog even gezellig nageborreld. De komende weken zal er nog wel meer naborrelen. Ideeën, meeneemlijstjes, cadeautjes... 

Vanmorgen fietste ik nog relaxt. Nu begint het toch wel echt te kriebelen! Nog even en dan is het 13 oktober, zien we elkaar weer bij de roodwitte blokken op Schiphol Plaza en gaat het avontuur echt beginnen! 

Media bij bericht (1)

Reacties (1)

  • Yanoula
    1 jaar geleden
    Wat een heerlijk bericht om te lezen. Ik heb ontzettend veel zin in de reis, maar ook in het gezelschap van zulke ontzettend leuke mensen zoals jij! Tot over MINDER dan 4 weken!

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen