home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Ghaneze logica
Edukans Actieplatform

Lieve mensen, in Ghana denkt men anders. Ik geef hier enkele voorbeelde en oordeel zelf. Hoe wil jij denken?

Ghaneze logica

Lieve mensen, in Ghana denkt men anders. Ik geef hier enkele voorbeelde en oordeel zelf. Hoe wil jij denken?

* Als ‘s morgens de zon meteen op je auto staat te gloeien dan leg je iedere dag plm 12 uur een kleed over de voorruit en rijd je vervolgens de auto onder een boom.

* Je hebt geen vork nodig want je hebt immers je vingers!

* Op een ochtend lopen er allemaal zwarte beestjes (soort fruitvliegjes) door mijn brood. Ik besluit dit brood niet als lunch mee te nemen. ‘s Avonds meld ik de toestand van het brood bij de catering. Haar antwoord: Ik zag het.

* Pupil of teacher absent? ‘Yes, traveling.’Bezoek aan familie, funerals en weddings zijn belangrijker dan school.

* Manager ziek, dus hele bedrijf ligt stil. Ik suggereerde de aanstelling van een tweede man. Bleek een eyeopener!

* Een rode streep door je antwoord betekent: goed gedaan.

* Ben je niet lekker, ga even naar het ziekenhuis.

* Een leerling doet niet wat je hem vraagt. Conclusie: hij is lazy. Tja, wat zou het ook anders kunnen zijn?

* In het hotel werkt Adam, een jonge vent, en iedereen noemt hem supervisor.  Ik vraag hem of men hem Adam mag noemen. Nee, vanzelfsprekend niet. Als hij later manager zal worden dan moet iedereen zijn naam aanpassen.

* Alle leerlingen moeten uiteindelijk hetzelfde examen doen. Waarom zou je dan extra tijd in de zwakke leerlingen steken?

* Op een dag bleek mijn kamer niet te zijn gedaan. Terwijl ik daarover klaagde stond ik met Richard, de receptionist, op het terras te kijken naar een paar personeelsleden die daar met de planten bezig waren. Zijn antwoord: Zij doen de planten.

* Als iemand niet kan leren dan is dat een feit. Er zal altijd wel ergens een plek voor hem zijn, want hij is speciaal.

Voor de foto’s moet je weer even met je hoofd draaien. Hopelijk komen ze over! De laatste foto is een selfie van Obed, een ernstige autist en mij; academisch leren is onmogelijk, ik probeer hem via een teacher kleine soc. taakjes te laten doen. Ik krijg het niet anders met de foto’s. De logica van deze techniek ontgaat mij... 

De RT, het testen en lezen gaan gewoon door. Het lijkt erop, dat de teachers het hebben begrepen en onze inbreng gaan continueren!

Warme groeten, Petra

Media bij bericht (8)

Reacties (6)

 • Harma wiersum
  1 jaar geleden
  Leuke weetjes Petra, leuk om jullie zo te volgen....

  Reactie rapporteren

 • Liz
  1 jaar geleden
  "Als iemand niet kan leren dan is dat een feit. Er zal altijd wel ergens een plek voor hem zijn, want hij is speciaal." Wel een mooie gedachte. Zo is er hopelijk een plek voor iedereen, want eigenlijk is iedereen speciaal...

  Reactie rapporteren

 • catelijne elzes
  1 jaar geleden
  Ik vind het verfrissend deze manier van denken. Veel komt neer op: het is zoals het is en daar is niks mis mee. Behalve die auto in de zon, daar gaan ze dan weer hard tegenin. Food for thought!

  Reactie rapporteren

 • Jolanda
  1 jaar geleden
  Ha petra, toch heerlijk zo'n andere manier van denken. Soms ook een eyeopener! Geniet er van!

  Reactie rapporteren

 • Janny
  1 jaar geleden
  Wat een mooie reeks opvattingen en denkwijzen. Goed geobserveerd! Doen wij het beter of doen wij het anders. Boeiend !

  Reactie rapporteren

 • Janny Visser
  1 jaar geleden
  Hey Petra, Wat leuk om je op deze manier te kunnen volgen. Ik heb je verhalen gelezen en krijg nu in mijn mail een update van wanneer je iets post. Erg leuke weetjes, sommige herken ik van mijn tijd in Malawi. En als ik je foto's bekijk dan kan ik alleen maar heimwee krijgen naar Afrika, wat een mooie mensen en wat mooi werk doe je daar! Geniet volop van je tijd daar! Veel werkplezier toegewenst :) :)

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen